Kost och träning- 6 tips till ökad fettförbränning




Om du justerar din kost något och får in motion i din vardag, kan du bli av med överflödiga kilon. Här får du bra kostråd och motionsråd som ökar förbränningen.

Kaffe
I en mindre studie märkte forskarna att ämnesomsättningen i vila efter att 150 ml mycket starkt kaffe (200 mg koffein) hade intagits, steg med i snitt 7 procent under en tretimmarsperiod. Förutom att bränna kalorier använder du även mer av den energi som har lagrats i kroppens fettdepåer.

Om du intar stora mängder koffein under längre tid försvinner dock effekten eftersom kroppen vänjer sig vid ämnet. Därför får du mest ut av att växla mellan perioder då du dricker 4–6 koppar kaffe om dagen och perioder då du helt och hållet låter bli att dricka kaffe under dagen.


Vatten
Något så enkelt och kalorisnålt som två glas vatten har i en tysk undersökning visat sig öka ämnesomsättningen markant. Ämnesomsättningen mättes hos en grupp normalviktiga före och efter att de drack en halv liter kallt vatten, och forskarna upptäckte att vattnet spontant ökade omsättningen med 30 procent. Effekten var högst efter 30–40 minuter, varpå förbränningsökningen snabbt avtog igen.


Jalapeño
Stark chiki kan öka ämnesomsättningen rejält tack vare det aktiva ämnet capsaicin. När du sitter och avnjuter en riktigt eldig portion chili con carne kan du glädja dig åt att den varma känslan du får i kroppen är en klar indikation på att du har skruvat upp termostaten. Som en extra bonus kan du räkna in att chili uppenbarligen även dämpar hungern, så en het salsasås och starka jalapeños ger dig både svettpärlor i pannan och en mätt och glad mage.

Ett regelbundet intag gör kroppen immun mot de aktiva ämnena, så därför ska du inte förvänta dig att kilona kommer att rasa bara för att du äter 4–5 chilifrukter om dagen. Intensiteten måste trappas upp varje vecka. Så länge som kroppen provoceras kan du förvänta dig en effekt på runt 40–50 kcal per dygn, framför allt under och efter själva måltiden.

Tonfisk
Om du häller ner en burk tonfisk i salladen eller äter en fin tonfiskbiff, främjar du ämnesomsättningen på ett effektivt sätt. Det beror på att det är särskilt energikrävande för kroppen att smälta protein jämfört med kolhydrater och fett, och i och med att tonfisk är rikt på protein är det perfekt när du vill öka förbränningen.


Te
Förutom koffein verkar andra ämnen kunna bidra till att öka förbränningen. Tydligen är det teets speciella katekiner som har en förstärkande effekt på teets koffein. I en fransk undersökning visade man att extrakt av grönt te (med bara 50 mg koffein i) ökade ämnesomsättningen med ca fyra procent, om det intogs morgon, middag och kväll.

Styrketräning
Konditionsträning främjar framför allt kaloriförbrukningen medan du är aktiv, medan styrketräning även har avgörande betydelse för förbränningen i vila. Naturligtvis förbränner du även en del medan du tränar, men den stora vinsten ligger i den förändrade fysiken. Styrketräning ger dig större muskelmassa. Med den följer en större proteinmassa och en större proteinomsättning i musklerna. Om du ersätter 5 kg fett med 5 kg muskler, ökar du förbränningen med ca 50 kcal/dag.


Promenad
En snabb promenad är ett genialiskt förbränningsredskap, och en kort runda är bättre än ingenting. Visserligen förbrukar man mindre energi än vid exempelvis löpning, men å andra sidan kan till och med otränade personer motionera lång tid åt gången genom att promenera.

 

 


Trackback