10 huskurer hur du behandlar din solbränna


Ni vet att för mycket sol är dåligt och kan leda till en mängd olika hudproblem, även hudcancer . Men oavsett hur försiktig man försöker vara och hur mycket man än smörjer sig så kan det finnas tillfällen när oväntade belöning för en bra dag på stranden är solbränna. Så hur behandlar man en mild solbränna men även starkare sådana? Detta är mina 10 bästa tips som jag har läst i skönhetstidningar, hemsidor, bloggar men även blivit lärd av min mormor eller farmor. 

 

Youghurt eller majonäs

Ett bra sätt att lindra smärtan från solbränna är att smörja den med yoghurt. Yoghurt hjälper till att kyla ner huden samtidigt som den stabiliserar pH-värdet och hjälper huden läka snabbare.  Använd helst naturell yoghurt med full fetthalt utan tillsatser av frukt, sötningsmedel eller socker. Men har ni bara sådana nära till hands, tveka inte, de lindrar också. Man kan även använda sig av Creme fraich, funkar lika bra. Hittar du ekologisk youghurt är det guld, det hjälper huden ännu mer på traven att läka och få bort der röda. Smeta ut det på huden och låt sitta tills det blir varmt. Skölj sen av med ljummet vatten. Du kan sätta på det så många gånger det behövs till solbrännan har lugnat sig. För mer effektivitet kan du blanda utgurkmeja i yogurten också. Lite oväntat kan majonäs vara effektivt mot solbränna. Blanda i en tesked i youhurten eller creme fraichen.

Te

Ett enkelt och billigt sätt att lindra solbränna, speciellt på stora ytor, är te. Garvsyran i te hjälper till att ”dra ut” brännan och läka huden. Men se till att ta riktigt te, alltså blad från tebusken, helst utan smaktillsatser, och inte någon av alla brygder som benämns ”te”, t.ex. Roibos.
 Gör en stor kastrull med svart te och låt svalna. (Inte roligt att ha kokande te på brännskador direkt haha.) Lägg isbitar i om du har bråttom. Tag sedan en handduk i det ljumna tet och badda områderna där det bränns, makeup pads funkar lika bra. Alternativt kan du hälla upp ett ljummet bad och hälla i en stor kastrull starkt svart te i badkaret och ta ett dopp. Bra ifall du bränt dig på stora delar av kroppen. Om du har bränt dig på ögonlocken kan du ta ett par använda, våta tepåsar och lägga på dem för att lindra smärta och svullnad.

Aloe Vera

Aloe vera är oumbärligt när det kommer till hudbesvär. Den läker huden både på utsidan och insidan. Du kan äta eller dricka det och det hjälper mage och tarmar också. Det kan även smörjas på alla sorters sår och hudåkommor. Ett bra recept är att mixa gurka, aloe vera-juice och E-vitaminolja i en mixer och applicera på brännskadan. Personligen brukar jag alltid passa på när jag är i Asien att köpa hem 99,9 % aloe vera gel, billigt och riktigt bra för hunden även om man inte har några brännskador. Undvik aloe-produkter med lanolin eftersom lanolin kan göra så brännskadan känns värre. Det bästa som finns är att ha den i kylen, ni kan nog tänka er själva, kall aloe vera på varm och brännskadad hud! MAGI!

 

 

Potatis

En annan bra huskur mot solbränna, speciellt om det är små ytor är att tvätta och skala en potatis och sedan applicera potatisskalen med fuktiga sidan ner mot huden. Ett tips mormor lärde mig när jag var liten och brände mig på stranden vid Polska kusten.

Lavenderolja

Lavenderolja är superbra mot solbränna. Inte nog med att det lindrar smärtan, men det gör också så att huden inte flagnar och du får behålla den bruna färgen. Blanda ca 10 droppar i en halv dl vatten och ha i en liten sprayflaska för att lätt applicera. Häll i ett par droppat pepparmyntsolja också ifall du har för bättre effekt.

 
 
Vit vinäger

Applicera ekologisk vit vinäger på solbrännan, det lindrar och läker solbrännan snabbt. Du kan också ha det i en sprayflaska i kylen och spraya på vid behov. Vinäger kan också blandas lika delar med olivolja och smörjas på en timme innandu solar.

Kokosfett eller koksolja

Applicera ekologisk oraffinerat kokosfett innan du går ut i solen och sedan efter för att läka solbränna. Min favorit är ju kokosolja, ett dyrare alternativ men jag trivs bättre med denna ekologiska produkt. Jag får väldigt lätt solexem på baksida överarm och sen jag har börjat smörja de parti 2-3 gånger i veckan så har nästan allt försvinnit. De är även fettförbrännande så en liten tesked om dagen hjälper matsmältningen.

 

Gurka och äpple

Applicera gurka eller äpple i tunna skivor på solbrännan. En annan huskur om du brännt dig i ansiktet är att skala en gurka, mosa den och applicera som ansiktsmask.

Vitamin E

Vitamin E-olja är jättebra för allt som har med huden att göra. Blanda med fuktgörande lotion eller hitta en hudcreme med vitamin E.

Kärnmjölk och tomatjuice

Blanda 2 teskedar tomatjuicemed 4 teskedar kärnmjölk och använd som ansiktsmask om du bränt dig i ansiktet. Låt sitta på i 2 timmar innan du tvättar bort.

 

/Anja Dymkowska

 



Kommentarer

Designen är gjord gratis av: Jimmie Björkman

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback