THE GYM IS 30% BUT THE KITCHEN IS 70%


Som jag har förklarat så många gånger så är det viktigt att ha information om kost och träning för att man ska få förståelse för vad man gör och varför. Jag tänkte därför skriva ett inlägg om kost, vad som är vad och varför man bör äta vissa saker vid vissa tillfällen med mera. Enjoy!

Basic info:

Kolhydrater: Kolhydrater är kroppens främsta energikälla och det är genom dessa vi orkar ta oss igenom en hel dag, orka mer på träningen med mera. Kolhydrater finns i: Ris, pasta, potatis, bröd, bulgur, couscous, matvete, baljväxter, frukt, grönsaker, flingor, gryn och socker är kolhydrater. Vitt bröd, vit pasta, vitt ris och socker tillhör kategorin ”snabba kolhydrater” och är den mindre nyttiga sorten. Försök istället att ersätta dessa mot fullkornspasta, bulgur, råris, grovt bröd och uteslut socker så mycket du kan.

Protein: Protein är viktigt för immunförsvaret, bildandet av hormoner och kroppens uppbyggnad av muskler. Men man får inte mer muskler om man äter mer protein än vad kroppen behöver. En person som inte tränar bör äta ca: 0,75-1,0 gram protein per kilo kroppsvikt. Så en person som väger 60 kilo behöver alltså endast 45 gram protein per dag. En person som tränar behöver däremot mer protein och bör få i sig runt 2 gram protein per kilo kroppsvikt. En person som väger 60 kilo bör alltså få i sig 120 gram protein per dag. Protein finns i: Kött, fisk, fågel, ägg, ost, fil, keso, kvarg, baljväxter.

Fett: Fett ger kroppen energi och fungerar som ett skydd mot inre organ. Det behövs även för att kroppen ska kunna ta upp vitaminer. Kroppen behöver de olika fettsyrorna som påverkar immunförsvaret och kroppens blodtryck. Det finns olika typer av fett: Mättat fett: (fil, smör, ost, fett kött som bacon/korv, grädde.) Mättat fett ska man försöka få i sig så lite av som möjligt då det kan orsaka hjärt och kärl-sjukdomar och övervikt. Fleromättat och enkelomättat fett är de fetter som är viktigast för kroppen att få i sig och de finns i: Olivolja, rapsolja, nötter, avokado, kyckling, fet fisk som lax. En enkel regel är att försöka äta mer mjukt fett än hårt. Alltså olja istället för smör. Ju hårdare fettet är i rumstemeratur, ju sämre är det för kroppen.

Så, nu när vi har koll på vad som är bra för kroppen så ska jag förklara hur man bör äta när man tränar.

För att ämnesomsättningen ska fungera optimalt krävs det att man håller blodsockret i balans. Detta gör man genom att äta regelbundet. Alltså tre huvudmål och 2-3 mellanmål. Självklart är det ju beroende på hur lång din dag är med mera, men se iallafall till att du äter någonlunda regelbundet under dagens gång. Ett tips om man tycker att det blir mycket mat är att äta mindre portioner till de tre huvudmålen. Mellanmålen behöver inte vara ngt stort heller, utan det kan vara en proteinshake eller en banan, en näve nötter eller lite yoghurt.

En baskunskap jag tycker är viktig att veta är: Vill du få mycket muskler måste du äta mycket mat. Vill du gå ner i vikt måste du ligger under ditt normala kaloriintag (inte för mycket dock, det är farligt.)

Hur man bör äta innan ett styrke-pass: Du bör äta ungefär 1 timme innan ditt pass. Tänk på att inte äta snabba kolhydrater innan träning för de minskar både din fettförbränning och uthållighet. Se istället till att få i dig långsamma kolhydrater och lite protein, tillexempel en grov smörgås med skinka.

Hur man bör äta innan konditionsträning: Du bör äta 1,5-2 timmar innan ditt pass. Om du konditionstränar direkt efter du har ätit kan kroppen använda det du har tränat som bränsle, istället för att ta bränsle för fett. Alltså: Din fettförbränning blir inte lika optimal.

Hur man bör äta efter träning: Oavsett vilken träningsform du har gjort och vilken tid det än är, så bör du äta 30 minuter efter avslutat pass. Detta är för att kroppen är redo för nedbrytning. Ett bra återhämtningsmål bör innehålla mycket protein, kolhydrater samt lite fett. En proteinshake är perfekt!

Detta är alltså en generalisering om vad som är det optimala att få i sig. Alla människor fungerar olika, alla har olika åsikter och teorier. Jag sitter tillexempel inte och räknar klockan om exakt när jag ska äta och vad, jag skyndar mig inte hem för att äta direkt efter träningen med mera. MEN, jag har denna kunskap och VET vad min kropp mår bäst av när det kommer till träning och kost. Jag försöker alltid att låta maten smälta i 1,5 timme innan jag tränar, samt att jag alltid försöker att få i mig någonting proteinrikt när jag kommer hem. Man ska göra det som passar en själv bäst. Men jag ville dela med mig av detta så att man åtminstone har en någorlunda koll på hur kroppen ”vill ha det”.

 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer

Designen är gjord gratis av: Jimmie Björkman

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback