HIIT (HIGH INTENSITY INTERVAL TRAINING)


 

FÖRDELAR MED HIIT:


1) Ökad insulinkänslighet.
Ökad insulinkänslighet betyder kortfattat att du har en bättre tolerans mot kolhydrater .
Om din insulinkänslighet ökar, betyder det att det blir mycket lättare för kroppen att använda dina fettdepåer som energi. Du kommer också kunna hantera (tolerera) kolhydrater bättre (dvs använda dem till energi och muskelglykogen, istället för att de "matar" dina fettceller)

2) Starka hormonella fördelar, framförallt GH
Under HIIT, frisätter kroppen koncentrationer av katekolaminer, kortisol och tillväxthormon (GH).
Tillväxthormon är särskilt intressant. Din kropp får en enormt stor utsöndring av detta hormon som svar på högintensiv träning, och det efter så lite som 10 minuters träning över mjölksyratröskeln. Detta hormon och dess effekter är verkligen värt den höga ansträngning som krävs för HIIT. Det kommer att öka muskelmassan samtidigt som fettmassan minskar. Det ökar också mängden hormonkänsliga fettförbränningsenzymer.
HIIT förbättrar kroppens användande av fettsyror. Den effektiva kombinationen av de hormoner som frisätts vid träningen, kommer leda till en väldigt positiv effekt på kroppssammansättningen.

3) Ökad ämnesomsättning efter träning, på grund av EPOC.
När du tränar höjs din energiförbrukning rejält över det du förbränner i vila (viloförbrukning) och pågår hela tiden, under tiden du tränar. Hur mycket den höjs beror till största delen på hur hårt man tränar och hur länge. När du sedan slutar röra på dig kommer din syreförbrukning (och därmed kaloriförbrukning) förbli förhöjd under ytterligare tid efter passet, alltså en förbrukning i vila som är högre än den normala viloförbrukning. Denna höjning av ens syreförbrukning som höjer ens efterförbränning kallas för EPOC. Enkelt uttryckt är detta den "efterförbränning" du upplever efter intensiv träning.
För många ligger stort fokus på hur många kalorier de bränner under ett pass men hur många kalorier du bränner under ett träningspass har mindre betydelse än:
hur många kalorier du bränner timmarna efter träningen - på grund av att din ämnesomsättning är högre än normalt (EPOC).
Hur väl din kropp använder fettsyror som energi även när du inte tränar - en effekt som definitivt förbättras av HIIT.
Det finns en del forskning som funnit positiva effekter på ämnesomsättningen som varat upp till 2 dagar efter HIIT, även om den ökade kaloriförbrukningen framförallt sker direkt efter träningspasset.

4) Det är roligt och omväxlande
Medan lågintensiv cardio är väldigt enformigt och inte speciellt utmanande, finns det otroligt många sätt du kan utföra HIIT på (tänk tabata, backintervaller, olika intervaller på löpband/cykel, crosstrainer/trappmaskin, högintensiv cirkelträning osv), och du kommer aldrig bli uttråkad.

5) Det är tidseffektivt
Allt du behöver är ca 20 minuter, ett litet utrymme att vara på, och dina träningskläder. Håller du en hög intensitet är det den enda cardio du kommer behöva! Det har visats att så lite som 10 minuters träning på en riktigt hög intensitet är tillräckligt för att stimulera kroppen och öka ämnesomsättningen.

6) HIIT bevarar muskelmassa.
Det finns de som påstår att HIIT är katabolt (muskelnedbrytande)...det är därför alla explosiva idrottare som t.ex. sprinters är svaga och tjocka, eller?!
Borde vi då inte träna hårt eftersom det leder till att vi "förlorar muskler"?! Naturligtvis inte. Fördelarna med HIIT (bl.a. ökad ämnesomsättning) väger upp mångas rädsla för muskelnedbrytning och för de flesta människor är det bara positivt att lägga in HIIT i träningsschemat.
Om du inte får tillräckligt med återhämtning och om din träningsbelastning är väldigt hög, kan HIIT däremot göra att du kan förlorar muskelmassa.
En anledning till att vissa inte gillar HIIT är att de påstår att mängden kortisol (ett nedbrytande hormon) kommer att öka under intervallträning mer än det skulle under lågintensiv konditionsträning. Men det är inte så farligt som de får det att låta, det kommer inte göra att vi utsätts för de negativa konsekvenserna som kortisol kan ha. Vi behöver kortisol. Det har ett syfte. Kortisol är det som får dig gå upp på morgonen. Det är bara när kortisolnivåerna blir kroniskt förhöjda (genom t.ex brist på sömn, FÖR mycket träning osv) som det kan bli ett problem.
De kroppsliga anpassningar som kommer av HIIT tvingar faktiskt din kropp att bevara muskelmassa samtidigt som du tappar fett .

 



Kommentarer
Malin

-åh men tack du! :)

vad har du för dig? :)

2013-08-21 07:26:54
URL: http://malintorstensson.blogg.se

Designen är gjord gratis av: Jimmie Björkman

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback