DIET VID VIKTNEDGÅNG- 3 REGLER FÖR ATT VÄLJA BRA MAT


Osäker på vad du ska äta när du försöker gå ner i vikt?

Nyckeln till att minska i vikt är att göra av med mer energi än du äter. Vill du dessutom vara säker på att bränna fett men behålla eller bygga muskelmassa under tiden så måste du också äta proteinrik mat och styrketräna under tiden. Att förbränna fett samtidigt som du bevarar dina muskler kallas för att deffa, och det är ett av de hälsosammaste sätten som finns att gå ner i vikt på. Många av er har undrat över vad ni ska äta när ni deffar. För att besvara den frågan tänkte jag ge er tre regler att följa för att göra bra matval när ni deffar.


1. Välj bra proteinkälla
För att behålla dina muskler måste du äta mycket protein under en deff. Det hjälper dig återhämta efter träningen, och mättar dessutom bra. Välj gärna proteinkällor som ger mycket protein i förhållande till energin det innehåller. Magert kött är en väldigt bra proteinkälla, och exempel på det är: Kyckling, kalkon, fläskfilé, kassler, skinka, rostbiff, lövbiff, tonfisk i konserv och torsk. Var dock inte rädd för att välja fetare proteinkällor några gånger i veckan, och då tänker jag framförallt på fet fisk för att få i dig omega-3 eller hela ägg.

 
2. Oraffinerade energikällor
Om du inte genomför en väldigt hård deff med ett stort energiunderskott så har du antagligen utrymme för mer än bara protein och grönsaker. Viktigt är att faktiskt få i sig lite kolhydradet om man tränar. Det är koppens bensin. Så oavsett om du föredrar att få din energi från kolhydrater eller fett så bör du eftersträva att välja oraffinerade livsmedel för att få i dig dessa makronutrienter.

Ett livsmedel som är oraffinerat har ofta flera fördelar: Dels innehåller det ofta mer mikronutrienter, vilket är bra för din hälsa och kan vara svårt att få i sig mycket utav när du är restriktiv med kosten, men dessutom mättar det ofta bättre. Det kan bland annat bero på ett högre fiberinnehåll, och att det tar lite längre tid att bryta ned och tillgodogöra sig maten.

En favorit hos mig är potatis samt olika typer av matkorn såsom bulgur, matvete, ris, eller quinoa men även sötpotatis eller vanlig potatis i mindre mängd går bra.

3. Ös på med grönsaker
Stora mängder grönsaker är inte bara fenomenalt för din hälsa (och i förlängningen dina träningsresultat) utan bidrar även med extra mättnad och smak till en diet som annars kan bli tråkig.

Välj gärna grönsaker och rotfrukter av flera olika slag och färger. Till mina favoriter hör broccoli, paprika, morötter, lök, vitkål, blomkål och sallad.Om du inte orkar handla grönsakerna var för sig så är påsar med frysta grönsaker ett bra val.

 

3 SNABBA TIPS FÖR ATT KYCKAS MED DIN DEFF

  • Ligga på ett energiunderskott. Ät mindre energi än du gör av med, så bränner du de lagrade reserverna i form av underhudsfett.
  • Lyfta vikter. Stimulera dina muskler genom tung styrketräning. Det bevarar eller bygger muskler under deffen, och bibehåller en hög ämnesomsättning. Jag personligen gillar att lyfta tung på gymmet och där efter köra 30 min cardio, då bränner jag fettet som sitter på kroppen.
  • Äta proteinrikt. Sikta på dubbelt så många gram protein, som din vikt i kilon. Det bevarar dina muskler, och mättar dessutom bra.

Kampen ligger inte bara i att träna hårt, utan även att välja bra mat, den största delen av dina resultat styr du med kosten.Hård träning, bra mat, mycket vatten och mycket vila mellan passen är nyckeln till styrka och en deffad kropp.

 

 Inlägget delvis lånat av styrkelabbet.


Kommentarer

Designen är gjord gratis av: Jimmie Björkman

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback